Delewin Prime Sp. z o.o

Lukrecja uralska – naturalne wsparcie dla układu pokarmowego i odpornościowego

Osoby, które interesują się Tradycyjną Medycyną Chińską z pewnością niejednokrotnie słyszały o lukrecji uralskiej Zhi Gan Cao. Ta niepozorna roślina z rodziny bobowatych kryje w sobie liczne substancje aktywne, spośród których najbardziej znana jest glicyryzyna. W medycynie alternatywnej korzeń lukrecji wykorzystywano głównie celu łagodzenia dolegliwości układu pokarmowego i odpornościowego. Jakie właściwości wykazuje lukrecja uralska? Czy istnieją przeciwwskazania do jej stosowania?

Lukrecja uralska Zhi Gan Cao – krótka charakterystyczna botaniczna

Zanim przejdziemy do omówienia najważniejszych właściwości lukrecji uralskiej i jej działania na układ pokarmowy oraz odpornościowy, zatrzymajmy się na chwilę przy jej charakterystyce botanicznej. Zhi Gan Cao to wieloletnia roślina wywodząca się z Azji Południowo-Zachodniej, która jest byliną dorastającą do 1,5 m wysokości. Wyróżniają ją wysokie łodygi, z których wyrastają ciemnozielone liście oraz grzbieciste kwiaty barwy fioletowej lub liliowej. Owocem rośliny jest gładki, niekolczasty strąk zawierający od trzech do pięciu nasion.

Lukrecja uralska cieszy się dużym uznaniem w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Do celów leczniczych zbiera się przede wszystkim delikatnie okorowane korzenie oraz rozłogi z kilkuletnich bylin. Po usunięciu kory i dokładnym umyciu części podziemne poddaje się suszeniu w naturalnych warunkach. Pozyskany w ten sposób surowiec następnie kroi się oraz mieli.

Korzeń lukrecji uralskiej Zhi Gan Cao jest stosowany w Chinach od kilku tysięcy lat i do dnia dzisiejszego odgrywa ważną rolę w medycynie alternatywnej. Bylina ta była doskonale znana nie tylko starożytnej cywilizacji chińskiej, ale także mieszkańcom dawnej Grecji i Rzymu. O lukrecji uralskiej w swoich dziełach wspominają między innymi tacy uczeni jak Pliniusz, Teofrast, Dioskurydes oraz Hipokrates.

Glicyryzyna – główny związek saponinowy występujący w lukrecji uralskiej

Do tej pory w korzeniu lukrecji uralskiej zidentyfikowano blisko czterysta różnorodnych związków, wśród których dominują flawonoidy oraz saponiny. Podstawową substancją o szerokiej aktywności biologicznej występującą w Zhi Gan Cao jest glicyryzyna, znana także jako kwas glicyryzynowy (glikozyd kwasu glicyretynowego). Ponadto lukrecja uralska jest bogata w:

·kumaryny,

·polisacharydy,

·aminokwasy,

·fitosterole,

·lipidy,

·olejki eteryczne.

Glicyryzyna w korzeniu lukrecji występuje głównie w postaci soli potasowej lub wapniowej. Ten saponinowy związek nadaje roślinie charakterystyczny słodki smak. Jako ciekawostkę można dodać, że jest on około 50 razy słodszy od cukru trzcinowego. Pod względem chemicznym kwas glicyryzynowy wykazuje dużą stabilność w wysokich temperaturach oraz umiarkowaną rozpuszczalność w cieczach.

Korzeń lukrecji uralskiej – właściwości wspierające układ pokarmowy i odpornościowy

Ze względu obecność glicyryzyny korzeń lukrecji uralskiej Zhi Gan Cao wykazuje działanie wykrztuśne, przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwzapalne na błony śluzowe przewodu pokarmowego. Dlatego ta jedna z najstarszych roślin leczniczych w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej była stosowana do przyrządzania naturalnych specyfików głównie na katar, kaszel, ból gardła oraz choroby oskrzeli i płuc.

Korzeń lukrecji uralskiej wykazuje też właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze.

Układ pokarmowy

Stwierdzono, że obecna w korzeniu lukrecji uralskiej glicyryzyna wykazuje działanie ochronne na błonę śluzową żołądka i jelit, a także przyspiesza proces gojenia owrzodzeń przewodu pokarmowego. Preparaty z tym związkiem czynnym mogą być stosowane przez osoby zmagające się z zapaleniem żołądka, niestrawnością oraz chorobą wrzodową dwunastnicy. Dodatkowo glikozyd kwasu glicyretynowego ma właściwości rozkurczowe i przyczynia się do zmniejszenia napięcia mięśni gładkich w obrębie układu trawiennego.

Układ odpornościowy

W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej korzeń lukrecji uralskiej Zhi Gan Cao nierzadko wykorzystywano też przy problemach z układem odpornościowym. Stosowano go między innymi w leczeniu suchego uporczywego kaszlu, astmy, zapalenia migdałów oraz nieżytu oskrzeli i gardła. Obecność w bylinie frakcji saponinowej sprzyja obniżeniu napięcia powierzchownego, przez co lukrecja ma pozytywny wpływ na zmniejszenie lepkości śluzu zalegającego w górnych drogach oddechowych.

Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania lukrecji uralskiej Zhi Gan Cao?

Pomimo wielu pozytywnych właściwości stosowaniesuplementów z lukrecją uralską może wiązać się z pewnymi działaniami niepożądanymi. Zhi Gan Cao uzyskał status GRAS (Genereally Recognised As Safe), który potwierdza, że Urząd ds. Żywności i Leków FDA uznał ją za dodatek bezpieczny do żywności. W przypadku suplementacji lukrecji uralskiej szczególną ostrożność powinny zachować osoby z nadciśnieniem tętniczym krwi, hipokaliemią oraz chorobami nerek. Istnieją też doniesienia, że bylina ta może zmniejszać produkcję mleka we wczesnych etapach laktacji, dlatego odradza się stosowanie preparatów z glicyryzyną kobietom w okresie ciąży i karmienia piersią.